Waarom blauw licht voor het slapen slecht voor je is

Apple komt met een nieuwe update van iOS voor de iPhone. Deze update houdt onder andere een feature in die de naam Night Shift met zich draagt. Het zou zogenaamd blauw licht moeten filteren, waardoor we beter kunnen slapen. Maar wat is daar eigenlijk van waar en hoe zit dat dan precies?

Blauw licht zorgt voor een biologische verschuiving

Vaak denken we zelf wel te weten wanneer we naar bed moeten. Als we niks te doen hebben duiken we ver voor middernacht al onder de lakens, en als we nog een vol programma hebben - of zogenaamd geen zin hebben om te slapen - stellen we dat graag nog uren uit.

Dat is helemaal niet goed, zo zegt Gerard Kerkhof, emeritus hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam. Volgens hem hebben we allemaal een biologische klok die aangeeft wanneer we slaap nodig hebben. Het is belangrijk om daar naar te luisteren. Op die manier ben je de volgende dag weer scherp en helder en krijgen je hersenen de mogelijkheid om de informatie van die dag beter te onthouden, wat je geheugen ten goede zou komen.

Blauw licht bevordert deze biologische verschuiving. Daarom zou het raadzaam zijn om na negen uur 's avonds al je schermen (computer, laptop, tv, smartphone, tablet, ...) uit te schakelen.

Maar ik heb toch m'n smartphone nodig?!

Als je echt niet zonder smartphone kunt (ben je niet gewoon verslaafd?) dan is het raadzaam om dat blauwe licht op een of andere manier te dimmen. Je kunt dat doen door een app te installeren die het blauwe licht filtert. Je scherm ziet er daardoor wat raar uit, maar het is wel beter voor je ogen.

Voor Android zou je de app Twilight kunnen installeren en voor je computer of iPhone/iPad zou je f.lux kunnen downloaden. Als je iPhone over de nieuwste iOS versie beschikt hoef je zelf geen app meer te installeren en kun je Night Shift gebruiken dat standaard in iOS 9.3 is geïntegreerd.

Welterusten!