Meer privacy op je smartphone

Tegenwoordig hoor je er steeds meer over: privacy. Het recht om je privéinformatie ook echt privé te houden. Maar hoe doe je dat nu eigenlijk, meer privacy krijgen op je smartphone?

Maar ik heb niets te verbergen

Wanneer het onderwerp privacy langs komt, zeggen mensen vaak dat ze niets te verbergen hebben. Toch is dat zeker niet waar, en houden we allemaal van onze privacy. Als een volstrekt onbekend persoon tegen jou zegt dat hij de afgelopen jaren exact in de gaten heeft gehouden wat je dagelijks hebt gedaan, waar je heen bent gegaan en wat je daar precies hebt gedaan, zou je daar op z’n zachtst niet blij mee zijn. Je wil immers niet dat iedereen altijd maar weet waar je bent en wat je doet.

Het is niet zo erg als je smartphone weet waar je bent, maar het is wel van belang dat je weet dat dit überhaupt gebeurt en dat je weet wat er met de gegevens gedaan wordt.

Vaak doen apps overigens zaken die je zelf niet direct door hebt. Zo zijn er talloze games die je hele contactenlijst uploaden naar de servers van het bedrijf, die bij je foto’s kunnen en je SMS’jes kunnen lezen. Dat moet je toch niet willen?

Tip 1: Wijzig de permissies van apps

In Android 6 kun je tegenwoordig per app instellen waartoe de app rechten moet hebben. Als je een leuk spelletje hebt, is er over het algemeen geen reden om ook bij je contacten te kunnen of je foto’s in te zien. Dat kun je eenvoudig beperken

Tip 2: Locatiegeschiedenis

Google houdt van Android smartphones precies bij waar ze op elk moment van de dag zijn. Dat is leuk om na een paar jaar eens te zien waar je op die en die dag van dat en dat jaar precies geweest bent, maar er zijn genoeg redenen om dat simpelweg niet te willen. Via het Instellingen menu kun je bij Locaties het bijhouden van de locatiegeschiedenis stoppen.

Tip 3: Wie houdt mijn locatie bij?

In het genoemde Instellingen menu kun je recente locatieverzoeken inzien en zo eenvoudig zien wie er allemaal toegang heeft gehad tot je locatie. Staan daar apps tussen die dat helemaal  niet nodig hebben, dan kun je de app verwijderen of eventueel met Android 6 de rechten van de app inperken.