Langer met de batterij van je telefoon doen

Je kent het wel, is de dag pas halverwege, is je telefoon alweer leeg. Het is een drama bij de telefoons van tegenwoordig. Vroegah kon je nog gewoon een week doen met je opgeladen Nokia 3310. Die tijden zijn wel veranderd, je mag blij zijn als je 18:00 haalt. Natuurlijk is het gebruik van je telefoon veranderd, waar je vroeger misschien een kwartiertje Snake speelde, kan het nu voorkomen dat je in de trein een uur lang muziek luistert, terwijl je zit te Facebook en je spelletje bijhoudt. Natuurlijk vergt dit meer van je telefoon, maar toch zijn er een aantal dingen die je kan doen om de levenstijd van jouw telefoon wat langer te maken. Ik zal ze stuk voor stuk bespreken, we beginnen met de meest voor de hand liggende, maar treur niet, op het eind staan een paar tips die je misschien nog niet kende.

1. Zet je helderheid naar beneden als je het niet nodig hebt!

Het is heel verleidelijk om de helderheid van je scherm op de hoogste stand te hebben staan, maar met de grote mooie schermen van tegenwoordig vreet dat batterij. Het is verstandiger om de helderheid van je scherm naar beneden te zetten als het toch niet nodig is. Vaak zit er een automatische stand op je telefoon, deze stand zorgt er voor dat de helderheid zich automatisch aanpast aan het licht in je omgeving, zo staat je scherm dus nooit te helder!

2. Zet je Bluetooth uit!

Oke, Bluetooth is mooi, maar alleen als je het gebruikt. Het is niet logisch om Bluetooth uit te zetten als je net muziek aan het luisteren bent op je draadloze headset, of aan het bellen bent met je handsfree ding in je auto. Maar buiten dat is het altijd verstandig om je Bluetooth uit te zetten. Tegenwoordig wordt je telefoon slimmer, en zal het minder energie kosten om je Bluetooth aan te laten staan als je het niet gebruikt, maar, elk procentje is meegenomen toch?

3. Heb je altijd je WiFi aan?

Waarom heb je ALTIJD maar je WiFi aan? Dat is toch helemaal niet nodig. Wanneer je ergens bent waar je geen bekend WiFi netwerk hebt, zal je telefoon toch constant aan het zoeken zijn naar beschikbare netwerken. Dit kost ongelofelijk veel energie, en zorgt er dus voor dat je procentjes sneller afnemen. Doe je WiFi dus uit als je deur uit stapt, maar vergeet hem niet weer aan te zetten wanneer je weer thuis aankomt. Het gebruik van WiFi is wel energiezuiniger dan 3G of 4G. Dus heb je een WiFi netwerk waar je mee kan verbinden, zorg er dan voor dat je dat doet!

4. Batterij niet helemaal leeg laten lopen!

Dit klinkt misschien raar, want vaak hoor je dat je je telefoon juist helemaal naar 0% moet laten lopen. Toch is dit niet waar. De telefoons van tegenwoordig hebben een andere soort batterij dan vroeger (ik zal je niet met de technische details vermoeien). Het is het beste om het percentage van je telefoon tussen de 20% en 80% te houden, op deze manier wordt de batterij niet "opgerekt" en "ingekrompen", om het maar even makkelijk te verwoorden. Het helemaal laten leeglopen van je telefoon kan je eens per maand doen om je batterij te herkalibreren, wat eigenlijk een duur woord is voor het opnieuw instellen van je telefoon. Op die manier weet je telefoon wat 100% is en wat 0% is.

5. Controleer je apps!

Sommige apps maken veel gebruik van het internet en je rekenkracht, OP DE ACHTERGROND. Dit is niet altijd wat je wilt, want dit kan energie zuipen. Het is dus verstandig om in de instellingen van een app te controleren welke rechten ze allemaal hebben. Mogen ze bijvoorbeeld altijd om je locatie vragen? Zo ja, dan slingeren ze GPS te pas en te onpas aan, dit kost ongelofelijk veel energie, en dat wil je dus niet.

6. Het sluiten van ongebruikte apps

Een ding wat vaak wordt genoemd is het sluiten van apps op de achtergrond, toch is dit niet altijd goed. Ik zal het proberen zo simpel mogelijk uit te leggen. Je hebt 2 soorten geheugen op je telefoon, het normale geheugen, en het RAM geheugen. Op je normale geheugen staat alles, van foto's tot muziek tot apps. Op je RAM geheugen staan alleen de dingen die je NU nodig hebt. Dit geheugen is supersnel, om er voor te zorgen dat jij je telefoon lekker snel kan gebruiken. Als jij een app aan het gebruiken bent, dan wordt deze van je normale geheugen naar het RAM geheugen gezet, zodat jij hem snel kan gebruiken. Ga je vervolgens naar een andere app, dan blijft die oude app nog wel in je RAM staan, zolang daar ruimte voor is in ieder geval. Het kan dus voorkomen dat jij Facebook gebruikt, en daarna 9292OV wilt gebruiken. Het kan dan zijn dat beide apps in je RAM staan. Het is dan niet verstandig om Facebook af te sluiten, als je dit doet en je gaat later weer naar Facebook, dan moet de telefoon die app weer opnieuw laden. Iets wat energie kost. De smartphones van tegenwoordig zijn zo slim dat ze dit allemaal op de achtergrond regelen, er is dus helemaal geen reden om je druk te maken over dit soort dingen.

7. Gebruik je telefoon gewoon even niet

De beste manier om energie te besparen is om je smartphone gewoon even in je zak of tas te laten zitten. Praat met de mensen om je heen! Kijk naar de natuur of lees een boek. Zo is je telefoon veel langer vol!