De voordelen en nadelen van 4G

De laatste tijd word je bijna doodgegooid met de term 4G. Maar wat is 4G eigenlijk? En vooral: wat heb je er aan? We bespreken in het kort de zin en onzin van 4G en eindigen met het antwoord op de vraag of je nu wel of geen 4G nodig hebt.

Wat is 4G?

Er is 2G, er is 3G en nu is er dus ook 4G. Over een paar jaar zal er een 5G komen. De G staat voor Generation en het cijfer voor het volgnummer. Daaruit volgt dat 4G een nieuwe generatie is. Het gaat dan om de generatie voor het mobiele verkeer, dus het verkeer tussen de mobiele telefoons en de zendmasten. Je kunt je voorstellen dat de technologie hard vooruit gaat en het moge ook wel duidelijk zijn dat we steeds hogere internetsnelheden kunnen halen. Om die technologie bij te benen, moet het protocol waar mee gewerkt wordt soms geüpdate worden zodat de nieuwe technologie optimaal benut wordt. Je kunt het principe vergelijken met een snelweg waar enkel en alleen oude auto's uit de beginjaren van de twintigste eeuw te vinden zijn. Je kunt je wel voorstellen hoe weinig nut zo'n snelweg heeft als de auto's zelf niet harder dan een fietser kunnen gaan. Om de snelweg goed te kunnen benutten moeten de auto's ook een redelijke snelheid kunnen halen. Zo is het dus ook met de communicatie tussen smartphone en zendmast. Beide kunnen wel steeds beter worden, maar als het communicatiemiddel (het protocol) gelijk blijft, kun je er nooit optimaal van profiteren. 4G tilt die communicatie naar een hoger niveau zodat de nieuwste techniek optimaal benut kan worden.

Wat zijn de voordelen van 4G?

De voordelen van 4G zijn groot. Enkele technische voordelen waar je als consument weinig van merkt daar gelaten, blijven er twee voordelen over waar je als gemiddelde eindgebruiker echt wat aan hebt: 4G is sneller en 4G reageert sneller. Dat lijken twee dezelfde zaken, maar dat is geenszins het geval. We zullen uitleggen wat we er precies mee bedoelen.

4G is sneller

De meeste providers adverteren bij 3G met een snelheid van 14,4 Mbps. Bij 4G wordt er geadverteerd met snelheden van 120 Mbps of nog hoger. Dat is dus al bijna tien maal zo snel! De vraag is echter of dat in de praktijk gehaald kan worden, en het antwoord daarop is: nee. Zoals een bepaalde auto in theorie in enkele seconden op de 100 kilometer per uur kan zitten maar dat in de praktijk nauwelijks gehaald kan worden, zo is het ook met de snelheden van het internet. Daarom hebben we meer aan de praktijksituaties.

Helaas is het erg lastig om een goede vergelijking te maken tussen 3G en 4G omdat het bereik en de snelheid van veel factoren afhankelijk zijn. Toch wordt dat nog wel eens gedaan en ook dan komt die factor 10 regelmatig boven drijven. Zo is er een test waarin 3G circa 3 Mbps haalt en 4G circa 25 Mbps. Dat is dus ook ongeveer tien maal zo snel. Laat je niet afschrikken door de 25 Mbps; er kunnen fors hogere snelheden met 4G worden behaald, maar zoals gezegd hangt dat erg af van de omstandigheden.

Al met al is 4G dus sneller dan 3G; het scheelt ongeveer een factor 10. In de praktijk zul je merken dat foto's sneller downloaden, filmpjes sneller laden en mails met bijlagen sneller worden verzonden.

4G reageert sneller

Een ander groot voordeel is dat 4G sneller reageert. Om nog even in de analogie van de auto te blijven: je kunt wel een auto hebben die binnen enkele seconden op 100 kilometer per uur kan zitten, maar als er na het indrukken van het gaspedaal een vertraging optreedt van 5 seconden voordat de auto daadwerkelijk begint met optrekken, dan heb je weinig aan dat hoge vermogen.

Met 4G is dat net zo. Als je op je smartphone een website oproept, moet jouw verzoek eerst naar de telefoonpaal bij jou in de buurt worden gestuurd. Met 4G gaat dat verzoek net wat sneller dan bij 3G, waardoor 4G dus niet alleen sneller is, maar ook nog eens sneller reageert.

In de praktijk merk je dat een website veel sneller geladen wordt. Een website is maar een paar KB groot, waardoor de tijdswinst tussen 3G en 4G verwaarloosbaar klein is. Doordat je verzoek echter sneller doorgestuurd kan worden, krijg je ook sneller een reactie en voelt het dus wel alsof 4G een stuk sneller is. Dat komt dus door het snellere reactievermogen.

Wat zijn de nadelen van 4G?

4G is de opvolger van 3G. Dat houdt in dat vrijwel alle positieve punten zijn meegenomen en getracht is de nadelen van 3G op te lossen, zodat er een technologie ontstaat dat beter is dan de voorgaande technologie.

Er zijn een aantal voor de hand liggende nadelen, zoals dat je een speciaal 4G abonnement nodig hebt om 4G te kunnen gebruiken, dat de prijzen voor zo'n abonnement vaak hoger zijn dan de prijzen voor een abonnement zonder 4G, dat 4G niet overal beschikbaar is, enzovoorts. Die nadelen hebben echter niets met de technologie zelf te maken en zijn enkel tijdelijk. Over enkele jaren zal 4G helemaal de norm zijn, zoals 3G dat tot voor kort was of misschien nog steeds is.

Als we die nadelen terzijde leggen, blijven er eigenlijk maar weinig nadelen over. Om precies te zijn één: het batterijverbruik is bij 4G een fractie hoger dan bij 3G. Waardoor dat precies komt is een lang en technisch verhaal, maar feit is dat het nauwelijks merkbaar is (je levert niet ineens uren batterijduur in) en dat het een kwestie van tijd zal zijn alvorens 4G juist een betere batterijduur met zich mee zal brengen.

Heb ik 4G nodig?

Laten we beginnen met het cliché dat iedereen natuurlijk zelf moet weten of hij of zij echt 4G nodig heeft en dat eigenlijk niemand 4G ook écht nodig heeft. We hebben immers eeuwen zonder 4G geleefd, dus waarom zou dat nu ineens niet meer mogelijk zijn?

Dat gezegd hebbend brengt 4G wel een aantal grote voordelen met zich mee. Zoals we eerder zagen wordt de algehele internetbeleving een stuk prettiger doordat de internetverbinding sneller is en 4G sneller reageert. Daardoor zul je zeker positieve ervaringen overhouden aan het gebruik van 4G.

Alleen is er vaak een speciaal abonnement nodig om van 4G gebruik te kunnen maken; 4G wordt niet standaard bij elk abonnement geactiveerd. Het is daarom dus de vraag of je de meerkosten van zo'n abonnement over hebt voor het kunnen gebruiken van 4G. Hoe cliché ook: die vraag kun alleen jij beantwoorden. Ons advies is om als grootverbruiker van internet lekker over te stappen naar 4G; als je veel internet dan zul je merken dat het een prima investering is. Maak je daarentegen nauwelijks gebruik van internet, dan zul je het best nog wel even vol kunnen houden met 3G.